Jeg må ærlig innrømme at jeg kjøper aldri noen form for brød i butikken. Jeg baker alltid alt selv av rene råvarer for å være sikker på at maten jeg spiser er 100% trygg.

Nå skal jeg ikke stille meg opp og skrive lange avhandlinger om bakverk, men skal bare gjøre oppmerksom på at i disse dager hvor produsenter erstatter stadig flere ingredienser med mer eller mindre suspekte og kreftfremkallende stoffer, foretrekker jeg å bruke tid på å lage alt selv fra grunn. Og de av dere som tror at det er et kjempejobb å bake et stykke godt brød bør tro om igjen.

Med få ingredienser, og veldig lite tidsforbruk kan man oppnå resultater som man bare ser og opplever hos bakeren.

Her er det danske rundstykker med tynn sprø skorpe, bakt som brytebrød. Det ser lekkert og appetittelig ut, og smaker fantastisk godt.

Og du trenger følgende:

450 gr. hvetemel
1 tsk. salt
1 tsk. tørrgjær
Halv tsk. kardemomme
halv tsk. ingefær
3 dl. lettmelk eller vann (skal ikke varmes!)
1 sjalottløk
25 gr. meierismør (ikke margarine, ikke olje, ikke palmefett)
Blå valmuefrø.

Viktig! Ikke bruk sukker, eller andre søtestoffer, da det vil ødelgge smaken i brødet!

Begynn denne prosessen ca. kl. 20:00 på kvelden.
Ha melet opp i en bolle. Skrell sjalottløken, del den opp, og knus den ned i melet med en hvitløkspresse. Hold den ned i bollen, da løken kan sprute under prosessen.

Del smøret opp i små terninger, og ha opp i bollen, sammen med alle andre ingredienser untatt valmuefrø. Rør med røremaskinen til du har en deig som slipper hendene. Føler du at det blir litt tør, kan du ha i en SS med vann eller to inntil deigen blir myk og smidig. Opplever du at deigen er klistrete, kan du ha i en SS mel inntil du opplever en bedre konsistens. Men deigen skal være litt myk.

Ta nå en rund kakeform, smør med litt oliven olje, og ha klart. Ta opp deigen på bordet, og del opp til 10 rundstykker. Rull dem til fine runde klumper, og sett dem opp i formen. Ta litt vann, eller melk til å og pensle bollene med, og dryss på med valmuefrø. Sett risten i ovnen på nedeste rille, sett en ildfast skål med vann under. Sett inn brødformen, og bara la stå natten over til heving i 12-14 timer. Ikke frist deg selv til å åpne ovnen, da deigen kan kollapse hvis den får trekk.

Når du står opp, mellom kl. 8-10 kan du sette på varmen 180-200 grader alt etter hvor god og tett ovnen din er. Stek rundstykkene til de er fine og gyllne som på bildet.

Ta ut pensle dem med vann, og sett dem til avkjøling på rist. Server med god syltetøy med div. osteprodukter, egg, bacon, og nyt dem i fulle drag.

Vel bekomme dere, håper de smaker.

OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Vær snille å dele, artikkelen, og klikke på et par reklamer på toppen, eller til en av sidene, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

På forhånd mange takk.

Følg meg på Twitter!