Folk har lenge lurt på hvorfor man ikke kan bake like godt brød som det bakeren baker. Her vil jeg gi et lite innblikk i hvordan man uten anstrengelser, og mye jobb baker lekkert brød.

Det første og viktigeste er å legge frem alle ingredienser som skal i deigen. Kanskje noen av de nevnte ingredienser ikke å skaffe fra de norske butikkene, men så gjelder det bare om at improvisere.

Liste over ingredienser:

500 gram siktet hvetemel.
100 gram sammalt hvete.
1 hel sjalottløk (pen stor, evnt. 2 små)
1.5 ts. fin salt.
2 SS raps, eller helst olivenolje.
1 ts. kardemomme.
1 ts. ingefær
1.5 ts. tørrgjær
1 god håndfull solsikke kjerner.
2 SS flytende honning. (jeg bruker en fransk type som er beriket med ginseng, eller ren flytende acatie (akasje) honning)
ca. 3-3.5 dl. vann.
15-20 gram meieri smør. Smøret skal ikke smeltes, men være veldig myk (stuetemperert)


Ha i alt melet, og sammenmalt hvete opp i en bolle sammen med salt, kardemomme, ingefær, honning, olje og tørrgjær. (ikke bruk fersk gjær til langtidsheving!)
Skrell sjalottløken eller løkene, anvend hvitløkspresse til å findele løken med, som også skal opp i bollen. Har man ikke sjalottløk, kan man faktisk bruke tørket gul løk som er grovkvernet med like fin resultat. Dere kan også presse gul løk gjennom hvitløkspressen, men det skal ikke så mye i før brødet vil smake av løk, derfor vær forsiktig med mengden.

Ha på litt over 3 dl. vann, sett bollen opp i en røremaskin, og elt deigen grundig i ca. 10 minutter. Vær veldig oppmerksom på at deigen ikke blir tørr, den skal være myk, men allikevel ikke klebe til fingrene, og skal gi lett slipp på bollen også. Hvis deigen virker litt tørr, ha på ganske litt ekstra vann, og la maskinen røre deigen opp igjen. Når man har riktig konsistens, så tar man opp deigen på bordet.

Ha nå det myke smøret klar.

Del deigen i 2 like størrelser. I den ene halvdelen kan man lett elte i alle solsikke kjernene, rull deigen opp til et brød, legg det i formen med engang, dekk den over med ren og tørr kjøkkenhåndkle.

Ta nå den andre halvdelen av deigen, og med en kjevle (deigrulle) rull ut deigen til ca. 40x40 cm. Ta en smørkniv, og legg på smør på den ene halvdelen av deigen. Legg så den andre halvdelen over, bruk kjevlen til å rulle ut deigen igjen til samme størrelse, og smør igjen halvdelen med smøret, og igjen legg deigen sammen, men denne gange også på tvers, så dere får en litt mindre firkant.

Elt deigen opp til brød størrelse som passer i formen, og legg også denne deigen opp i formen med engang. Husk at hvis dere ikke har slipp lett brødformer, så bør formene smøres med litt olje eller smør innen deigen legges i for at brødet ikke skal henge fast.

Ta nå risten i ovnen, og sett den på nedeste rille. Sett inn en skål med vann i bunnen av ovnen (ovnfast) dekk nå begge brødene over med rent håndkle, lukk ovndøren, og la brødet heve i ca, 12 timer. Ikke forstyrr prosessen ved å åpne ovndøren da dette vil gi trekk, og ødelegge heveprosessen som igjen kan medføre at deigen kollapser.

Når de 12 timer er gått, er det bare å fjerne kjøkkenhåndkle (VELDIG VIKTIG!) sett på varmen (ikke varmluft!) under og over varme på samme tid, og ca. 200 grader. La brødet steke i ca. 40-45 minutter, eller til toppene er litt over gylden brune.

Ta dem så ut på en rist, og pensel toppen av brødet med rent vann. dette bør gjøres med engang de kommer ut av ovnen. Denne behandlingen gir en blank og sprø overflate.

La brødene kjøle ned til ca. håndvarme, server med brun ost, gul ost, honning, syltetøy, eller egg og bacon, reker. Bare fantasien setter grenser for hva som er godt på nybakt brød.

Og legg merke til at dere har sluppet alt arbeidet. Ikke noe med å ta opp deigen, elte det, la det hvile, elte det igjen, dele ut, la det heve og deretter sette i ovnen.

Her tar man egentlig bare deigen opp av bollen deler den og legger i former, og lar dem passe seg selv til man tar dem ut av ovnen ferdigbakte. Og kvaliteten, duften, og smaken er ubeskrivelig.

Brødet med smør i kaller jeg for søndagsbrød. Utrolig lekker, og luftig, og samtidig er begge typene fine og saftige selv etter at de er blitt kalde, og noen timer gamle.

Ønsker dere lykke til med nybakt brød. Legg gjerne inn kommentarer eller spørsmål, når dere lykkes, eller mislykkes, så vi kan hjelpe hverandre med å kunne spise bedre, og på samme tid også vite hva det er vi egentlig stapper i oss.

Følg meg på Twitter!