Langtids hevet grytebrød kan bli til en opplevelse for hele familien. Med litt planlegging og tålmodighet, kan man servere en saftig og lekker brød til frokost.

Grytebrød er en velkjent enkel bakeform som med ganske få tiltak kan gi fantastiske resultater ved morgenbordet på en lørdag eller søndag morgen. Det beste er at det krever nesten ingen arbeide å få til et godt resultat. Følger dere oppskriften, vil dere i alle fall ikke bli skuffet.

Innen vi går videre skal jeg for en ordens skyld si, at jeg for min del foretrekker å bruke stekeformer og panner fra OBH Nordica, som med sine lettvekts slipp lett aluformer er førende på markedet. Disse formene gjør at man kan la være å smøre formen innen bruk, da brød og annet mat bestemt ikke vil henge fast i formen. Og etter bruk er de enkle å gjøre rent.

Ingredienser:

500 gram mel
1 ts. salt
kvart ts. ingefær pulver
kvart ts. kardemomme
1-2 stykker sjalottløk 
1 liten fed hvitløk, eller halv ts. hvitløkspulver.
halv ts. tørrgjær
3.5 dl. vann eller lettmelk
15 gram meierismør

OBS! Ikke føl dere fristet til å ha i sukker eller andre søtestoffer! Det er totalt bortkastet, og vil ødelegge resultatet! 

Skrell sjalottløk og hvitløk. La det hele gå gjennom en hvitløkspresse, så de kan bli findelt. Har du ikke sjalottløk, kan du fint bruke litt fersk gulløk, men pass på med mengden, fordi gulløk kan fort ta over smak og lukt. 

Alle ingredienser skal opp i en bolle. Smøret skal kuttes til små firkanter og bare drysses i.

Elt deigen i en røremaskin i langsom tempo i ca. 10 minutter. Deigen skal være så myk at den nesten kleber til fingrene. Legg nå et bakepapir i jerngryten din, (ikke nødvendig med OBH former)

Ta opp den ferdige deigen og kna det godt på bordet. Rull den til en stor rund bolle, og putt den opp i jerngryten, legg lokk på, og sett den inn i ovnen, uten å sette på varmen. La nå deigen få lov til å heve i 14-16 timer. Jo lenger hevingstid, jo bedre resultat.

Når hevetiden er gått, sett ovnen på 200 grader, og stek brødet under lokk i ca. 15-20 minutter i midten av ovnen. Ta deretter av lokket, og stek videre i ytterligere 20-25 minutter til brødet er litt over gyllen brun.

Ta ut brødet, og sett på rist til avkjøling. Server med egg, bacon, gulost, brunost, og diverse gode syltetøy, og honning. Styr uten om Nugatti/Nutella! Dere vil ikke vite hva som er i de smørpåleggene. 

Nyt familiefrokosten og hverandres selskap med nybakt brød, som hos oss er en menneskerett. Og det alle beste med hjemmebakt brød er at dere vet hva som er i brødet! Husk å nyt mannen/konen til dessert. laugh

Vel bekomme dere. 

OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Har dere adblock på, så vennligst hvitlist siden foxcamp. Vær snille å dele, artikkelen, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

Dere kan også hjelpe ved å donere penger til  meg på linken her:  paypal.me/Berdaljan    Jeg trenger virkelig hver en krone jeg kan samle sammen.

På forhånd mange takk.

Likte dere artikkelen? Da husk å dele med andre også.  Ris og ros, andre opplysninger, som egne opplevelser samt forslag er velkommen i kommentarfeltet under artikkelen, som ønskes brukt flittig.