I disse tider hvor media til daglig bombarderer oss med info om hva som er sunt og hva som er usunt å spise for så å skifte mening dagen etter, er det ikke nemt å vite hva, og hvem man skal stole på.

Hjemmelaget mat som tilberedes helt fra grunn av ferske råvarer skriver man derimot ikke mye om. Tilsynelatende fordi det ikke er penger i å skrive artikler om hvordan man lager mat helt fra grunn, derfor foretrekker media å skrive om kunstig og fabriksfremstilt mat som eksempelvis den norske Grandiosa som man i Danmark i mange år har kalt for "Pizza ala plastik". Og grunnet til det er et palme oljeprodukt kalt "topping" som erstatter ost, er nok mer å se på som en form for spiselig plastprodukt med smak av diverse ostetyper. Man kan spise det, men er sterkt kreftfremkallende.

Vær kritisk med det du putter i deg, det vil faktisk svare seg for helsen din. Her er enkel rett laget av kyllingfilet, gjerne kjøpt i Sverige, da det er billigst. 

Ingredienser som følger:

Ca. 650 gr. mager kyllingbrystfilet.

Ca. 650 gr. Skrellet poteter

4 dl. melk

3 SS meieri smør

5 SS hvetemel

1 ts. salt

1/2 ts. malt muskat

Ca. 2 dl. revet gul ost, gjerne Hollandsk Edamer eller Hollandsk/Tysk Gouda, da de norske oster smaker stort sett ingenting.

3 egg

1 dl. rasp/strøkavring.

1 liten gul eller rødløk

1-2 stor gulerot, og et par stykker brokkoli.Og slik går du frem.

Sett ovnen på 200 °C. I denne oppskriften på hjemmelaget kyllinggrateng må du bruke kokt kyllingfilet, gjerne også innerfilet. Alternativt trekker du rå kyllingfilet i kokende vann til den er ferdig gjennomtrukket.

Ta et rivejern, og rive opp alle potetene, ha det opp i en kjele og kok ved svak varme i ca. 5-8 minutter. Hell av vannet når det er ferdigkokte, og la stå for å kjøle litt i en sil, så de kan dryppe av seg vannet. Snitt løken i tynne skiver.


Smelt smøret til sausen i en kjele og rør inn melet litt etter litt. Spe opp med melken under omrøring slik at det blir en klumpefri hvit saus. Rør inn salt og muskat, og visp eggene, og rør inn i sausen litt etter litt. Ha i de skivede løkene, og rør til sist inn osten. Hold igjen litt til å ha oppå. Ta kyllingfiletene, og del den i mindre biter. Rør dem inn i sausen sammen med de revet og kokte potetene. Hell alt i en smurt, ildfast form. Ha i nogen stykke brokkoli, og noen skiver av den ene guleroten, trykk dem litt ned i deigen. Dryss over litt rasp/strøkavring og revet ost og stek gratengen nederst i ovnen i ca 30-35 minutter.

Skrell og riv guleroten, og bland med litt rosiner. Kan også med fordel rives og blandes med litt kålrot, og server det som råkostsallat til gratingen, gjerne med en skive nybakt brød, eller dansk rugbrød.

Følger dere fremgangsmåten, så garanterer jeg at familien på 4 vil få seg et lekkert og billig måltid som er ferdig på knapp 1 time. Og husk at i en slik rett, vet dere til enhver tid hva som dere stapper i dere. Ingen tilsettingsstoffer, ingen palmeoljebaserte plastprodukter, men bare rene råvarer.

Vel bekomme dere. Legg gjerne en tilbakemelding i debatten under artikkelen. 


OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Vær snille å dele, artikkelen, og klikke på et par reklamer på toppen, eller til en av sidene, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

På forhånd mange takk.


Følg meg på Twitter!  

OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Har dere adblock på, så vennligst hvitlist siden foxcamp. Vær snille å dele, artikkelen, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

Dere kan også hjelpe ved å donere penger til  meg på linken her:  paypal.me/Berdaljan    Jeg trenger virkelig hver en krone jeg kan samle sammen.

På forhånd mange takk.

Likte dere artikkelen? Da husk å dele med andre også.  Ris og ros, andre opplysninger, som egne opplevelser samt forslag er velkommen i kommentarfeltet under artikkelen, som ønskes brukt flittig.