I jakten på stadig flere typer hjemmelaget krydder, har jeg for nylig kommet opp med en helt ny type blandingskrydder. Les videre om hva som skal til. 

Jeg oppdager stadig når jeg trenger noe nytt i butikken som kan piffe maten opp litt, men når jeg så sjekker diverse stoffer som er tilsatt, da mister jeg straks lysten til å bruke fabriksfremstilt kryddere.

Aromaforsterkere, smaksforsterkere, anti klumpemidler, + diverse e stoffer. Jeg kan virkelig ikke begripe hvorfor det skal være nødvendig å fylle seg med kreftfremkallende og andre farlige stoffer i hverdagen når vi lager mat.

Så her stod jeg, og trengte noe nytt til bl.a. supper, og sauser. Jeg måtte bruke litt tid på å fremelske nye smaksnyanser men etter 14 dager, har jeg landet på følgende.

Du trenger 7 forskjellige ingredienser for å et skikkelig godt krydder.

Ingredienser:

10 gram tørket sjampinjong
10 gram tørket rød paprika
10 gram tørket gul løk
10 gram tørket appelsin frukt kjøtt
  5 gram tørket hele kardemomme med skall
  5 gram hele svart pepper.
  2 spiseskje fin bordsalt.

Og slik gjør du:

Snitt sjampinjong, rød paprika, gul løk, i tynne skiver, og del dem opp til små stykker. Legg det på et fat sett ut i sola med netting over, slik at insekter og fugler ikke kan komme til. Spesielt skjærre, kaia fuglene er eksperter i å stikke av med godsakene.

Juice ca. 6-8 appelsiner, legg fruktkjøttet som er igjen til tørk på samme måten som resten, under netting.

Når alt er ordentlig tørr, kan dere bruke en elektrisk kaffekvern til å kverne ingrediensene. Salt skal ikke kvernes, men bare ha det i blandingen når du er ferdig med å kverne alt. Bruk en fin sil til å sile gjennom, så de store stykker som er igjen ikke kommer med i krydderblandingen. De store stykker som er igjen, kan du ha opp i et pepperkvern, og bruk til matlaging.

For at være sikker på at krydderet er fri for bakterier, kan du ha det i mikro ovnen i 30 sekunder. Ikke gjør prosessen lengre, da det vil drepe de organiske stoffer som gir krydderet både den gode lukten, og smaken. 

Svart pepper i denne blandingen brukes medisinsk som booster for de andre gode stoffene som er i krydderet.

Vi har så testet det nye krydderet i div. supper, sauser, kylling, beef, svinekjøtt, kalkun, og fisk. Vi fant ut at det gikk utrolig godt til all slags mat, derfor anbefales at du tar deg tid til å lage krydderet selv. Det er et langsommelig prosess, og det er litt mye styre med å få det til, derfor er det slik, at hvis du skal kjøpe krydderet av meg, da koster det €5.- for et glass med 50 gram. 

Men du kommer ikke å angre på det. Krydderet er rent, uten noen form andre fremmedstoffer enn det jeg har oppgitt for oven, og det smaker himmelsk. Men jeg oppfordrer alle til å lage selv, da jeg ikke er i stand til å lage til alle.

De av dere som bor på Costa Blanca i Spania, kan kjøpe dette krydderet via Nordisk Spaniaportal hvor du/dere kan kontakte meg.

Ris, ros, erfaringer, samt forslag kan legges i kommentarfeltet under artikkelen.

OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Har dere adblock på, så vennligst hvitlist siden foxcamp. Vær snille å dele, artikkelen, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

Dere kan også hjelpe ved å donere penger til  meg på linken her:  paypal.me/Berdaljan    Jeg trenger virkelig hver en krone jeg kan samle sammen.

På forhånd mange takk.

Likte dere artikkelen? Da husk å dele med andre også.  Ris og ros, andre opplysninger, som egne opplevelser samt forslag er velkommen i kommentarfeltet under artikkelen, som ønskes brukt flittig.