Det er stadig viktigere å vite hva det er vi stapper i oss til både hverdag og fest. Og det er stadig viktigere selv å lage maten vi spiser, helt fra grunn.
 

Jeg har etter hvert skrevet litt om ting vi i hverdagen stapper oss med som i den siste ende meget vel kan ta livet av oss. Allikevel vokser behovet for både halv, og helfabrikata mat fordi folk ikke mener de har tid til å lage maten selv, eller bake selv. 

I huset jeg bor har jeg siden 2008 laget stort sett alt mat, og drikke helt fra grunn. Det gjelder til og med hjemmelaget krydder, samt diverse medisiner. 

Det er faktisk veldig enkelt, og en del av disse hjemmelagde tingene tar ikke så mye tid som dere tror. Det høres ofte vanskelig ut, men det er det altså ikke. Og følger dere noen ganske enklte regler, da vil gleden ved alt som er hjemmelaget overskygge det arbeide som er lagt i. Altså slett ikke så vanskelig.

Legg telefonen fra deg, og prøv. smiley

For å bake noen skikkelige gode boller trenger du følgende. Og for guds skyld ikke bruk sukker!

650 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
3 dl. melk
110 gram flytende honning
1 ts kardemomme
50 gram kald meieri smør i små terninger ( ikke olje, ikke margarine, eller andre urene fettprodukter! )
1 egg.
1 God stor håndfull rosiner.

1 røremaskin med deigkrok.


Start prosessen med å varme opp melken til ca. 35 grader blir det varmere, da vil ikke gjæringsprosessen virke. Ta ca. halv dl. melk og rør opp honningen i den. Rør opp gjæren i resten av melken.

Visp opp egget. Husk å gjemme litt av det til å pensle med.

Ha alt melet opp i bollen, og ha i smør, kardemomme, og honningen som dere blandet opp med melk. Ta det meste av egget, og hell opp i, men igjen husk å gjemme litt av det til å pensle med.

Start røremakinen, og hell sakte resten av den varme melken i.

La maskinen kjøre og elte i godt og vel 10 minutter. Du skulle nå gjerne ha en deig som er veldig myk. Hvis du føler at deigen er litt for myk, er det fordi det er slik den skal være. La deigen stå i bollen med kroken i. Dekk over med ren kjøkkenhåndle, og lad den heve i en time.
 
Når deigen er ferdighevet, start røremaskinen igjen, og kna deigen godt sammen. Ta deretter deigen opp, rull litt løst ut på kjøkkenbenken, og ha i rosiner. Kna det godt sammen, og del opp til 12 boller.

Legg på en bakeplate med bakepapir under. Bruk resten av egget til å pensle med. Sett bakeplaten i ovnen, og slå på litt varme. Helst litt under 50 grader. La bollene heve i ca. 30 minutter.

Når de 30 minuttene er gått, sett på varme, 200 grader og stek i ca. 20-25 minutter. Når de nærmer seg fargen lett mørkebrun, er de ferdig stekte. Ta ut bollene og legg på en rist til avkjøling, og se hvor lenge de kan holde seg.
Her i huset har disse bollene en bemerkelsesverdig kort holdbarhet. Av en eller annen grunn så forsvinner de ganske så fort. smiley

OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Har dere adblock på, så vennligst hvitlist siden foxcamp. Vær snille å dele, artikkelen, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

Dere kan også hjelpe ved å donere penger til  meg på linken her:  paypal.me/Berdaljan    Jeg trenger virkelig hver en krone jeg kan samle sammen.

På forhånd mange takk.

Likte dere artikkelen? Da husk å dele med andre også.  Ris og ros, andre opplysninger, som egne opplevelser samt forslag er velkommen i kommentarfeltet under artikkelen, som ønskes brukt flittig.