Utskrift

Gode råd kan bli dyrt når det kommer til private svømmebasseng i Spania. I mitt tilfelle ble bunnen helt grønn av veldig fine gule støvpartikler, som sammen med blåfargen i vannet gir den grønne fargen.

Det kan komme til å koste dyrt hvis dere kommer over samme problemet som jeg på Costa Blanca opplevde for nylig.

Vårt flotte basseng med sin krystalklare blå vann ble plutselig over en 14 dagers tid helt grønn. Vi alle trodde det var alger, og den skotske bassengmannen vår til €80.- pr. måned visste ikke sitt levende råd, og i stedet for å gjøre noe med problemet, som han da også fikk betalt for, lot han bare stå til med svaret: Hva vil du ha jeg skal gjøre?

Det viste seg fort at han ikke hadde peiling, men ble skikkelig sur da jeg maste på at han skulle gjøre jobben han fikk betalt for.

Da det ikke hjalp å mase, fik hann til sist sparken. 

Nå hadde ikke jeg noen som kunne passe bassenget, så jeg bare satte meg til å lese litt på nettet. Det viste seg fort, at tidligere huseier hadde kjøpt inn alle redskaper som skal til for å kunne holde bassenget ren, og lekker, og fikk også lært hvordan man styrer tingene i pumpehuset.
Men det viste seg også like fort, at det ikke nyttet at bruke vakumsugeren til å fjerne dette fine gule støvet, fordi filteret klarte ikke å stoppe det, og hele herligheten slapp gjennom dysene igjen, så tiden jeg brukte på det var i alle fall spillt.

Bassenget ble bare verre, og verre. Nå satt jeg meg ned og leste litt igjen, og kom frem til at problemet mitt på Costa Blanca var en normal hendelse. Dette fines gule støvet kunne være en blanding av veldig fine sandpartikler, vulkansk aske fra stratosfæren som daler ned eller kommer ned med regnen, samt gul sementmaling fra husene i området som igjen kommer med vinden. Det stod også at det er nesten umulig å bli dette støvet kvitt, fordi det slipper gjennom alle filtre.

Bassengmannen sa at det ville koste oss et sted mellom 6-800 euro å få ordnet problemet, men det kjøpte vi ikke, da han i forveien sendte oss noen engelske bassengfolk på halsen som ville ha €2400.- for å tette lekkasje i bassenget.

Da vi syntes at det var vel litt dyrt, ringte vi etter noen spanske bassengfolk, som fikk ordnet lekkasjen for €340.- som var en annen pris enn englenderne ville ha.

Det gikk langsomt opp for meg at her var det noen som forsøkte å svindle fra oss en del penger, som vi uansett ikke hadde fått noe igjen for. Vi var derfor veldig mistenkelige over at han ville ha et sted mellom 6-800 euro for å kunne få bassenget rent.

Så igjen kan jeg gjenta at han bare fikk sparken på stedet. Men det løste ikke problemet. 

Jeg prøvde, og jeg prøvde, men støvet ble bare blåst tilbake i bassenget. Jeg har nå bestilt et middel som heter "Flocke Fix", som virker på den måten, at middelet får det fine støvet til å binde seg i flaker, som igjen oppfanges i sandfilteret, hvorfra man ved hjelp av bakvask kan bli det kvitt.

Har ennå ikke fått produktet, derfor fant jeg på å lukke for returventilene til bassenget, plugge til begge skimmere, slik at de ikke kan suge vann ut av bassenget, stoppet pumpen, åpnet for vakumventilen, satte på vakumsugeren i bassengets vakumventill. Der etter satte jeg pumpens håndtak til "Backwash". Når begge skimmere er plugget til, da mister man ikke så mye vann. Har dere ikke en spesiell vakum ventil, da kan dere nøyes med å plugge til den ene skimmeren, og sette vakumslangen i den andre. Da brukes skimmeren som vakum ventil.

Jeg fylte vann i basenget til maksimum, og startet pumpen. Nå tok jeg vakumsugeren og kjørte sakte fra side til side uten å røre opp det fine pulveret. Det som skjedde nå var at pulveret ikke klarte at blåse tilbake i systemet, da returventilen var stengt, og kloakkventilen "Backwash" var åpen, derfor gikk alt støvet sammen med vannet rett i kloakken, og altså uten om sandfilteret. På samme tid ble sandfiltret renset.

Det koster selvfølgelig noe vann, og det er ingen garanti for at det ikke kommer igjen, men så lenge man ikke har annet, så er dette beste løsningen på problemet. Det skal dog gjentas noen ganger før det blir helt rent, og vannet igjen blir klar. Det skal nok et sted mellom 2-5 behandliger for å kvitte seg med det som har hopet seg opp i systemet. Som dere ser på bildet, er venstresiden rengjort, men høyresiden er fortsatt grønn. Blir en stor jobb å få rent vann i bassenget igjen. Men jeg er ved godt mot, og tror på at jeg klarer dette.

Men hvis man kan vente er det nok best å bruke Flocke Fix, og la det løse problemet. Flocke fix kan bestilles i butikker som handler med bassengutstyr, eller bestille de nye "Filter Balls" som oppfanger selv de fineste partikler. Man burde i samme arbeidsgang skifte ut til frisk quartz sand i sandfiltret. Når dere er ferdig med å rense, husk å ta ut pluggene av skimmere, lukke for backwash, og still pumpem til normal drift, og åpen for returventilen, da dere ellers ikke får sirkulasjon i bassenget, noe som også vil ødelegge pumpen!

Håper at artikkelen var til hjelp. Var artikkelen til hjelp? Likte dere den? Da håper jeg at dere vil klikke på en raklame eller to, så Foxcamp kan tjene litt penger til driften, som bestemt ikke er billig. På forhånd mange takk.
 

OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Har dere adblock på, så vennligst hvitlist siden foxcamp. Vær snille å dele, artikkelen, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

Dere kan også hjelpe ved å donere penger til  meg på linken her:  paypal.me/Berdaljan    Jeg trenger virkelig hver en krone jeg kan samle sammen.

På forhånd mange takk.

Likte dere artikkelen? Da husk å dele med andre også.  Ris og ros, andre opplysninger, som egne opplevelser samt forslag er velkommen i kommentarfeltet under artikkelen, som ønskes brukt flittig.