Utskrift
Poteter i bøtter 2013

Det er nå på tide å starte opp bøttehagen med allverdens ting og saker i som kan fremdyrkes til eget forbruk. Og på tross at det raser en forferdelig negativ debatt på Facebook, vil jeg vove meg på å presentere mine erfaringer fra bøttepoteter.

La meg først og fremst si at jeg er dypt sjokkert over det hatet fra spesielt kvinnelige deltakere på Facebook, som kaster seg gjerne i flokk over mennene i et vanvittig forsøk på å undertrykke ikke bare mannens intelligens, men også hans velvære, og selv-være. Grunnene til denne "kjønns-krigen" har ikke jeg forsket i, men jeg vil bare nøyes med å si at jeg tar sterkt avstand fra denne formen ondskapsfulle debatteknikker, hvor gjerne flere kvinner sammen i en gruppe hvor emnet er hageglede, overfaller folk som de ikke er enige med, og da spesielt hvis de attpåtil også får svar på tiltale som ikke faller i deres favør. Dessverre måtte jeg slette tråden på denne artikkelen på Facebook fordi der var noen som ikke ønsket å spre noen form for hage glede, men bare ville ødelegge hele tråden.


Men det var nå bøttehagen det skulle dreie seg om som emne, derfor så snur vi disse sutrende, kverulanter til frustrerte fruer ryggen for å bringe noe mer positivt på banen. Og hva er mer positiv enn god og sunn mat som en oven i kjøpet selv har dyrket frem?

I året 2012 fant jeg noen gamle og glemte poteter noe familie fra Danmark hadde med seg. Disse poteter har nok ligget nede i kjelleren i minst 3 måneder før jeg oppdaget dem. De så skikkelig gamle, og skrukkete ut, men hadde nå veldig mange og lange spirer eller groere på seg.

Dette var i starten av februar 2012. Jeg hadde noen tomme 2 liters juice kartonger som jeg ville prøve meg med, så jeg kjøpte god plantejord, og en sekk med fin sand.

Jeg blandet ca. 30% sand i jorden jeg brukte, og fylte deretter ca, 5 cm av denne blandingen i juicekartongen, et potet oven i, og fylte så helt opp til kanten med blandet jord. Det ble i alt 6 juicekartonger med settepotet i. Disse var av sorten den berømte Samsø sandjords poteter fra Danmark. Helte på litt vann, og de fikk lov å stå i varmen nede i kjelleren, hvor jeg vannet hver 3. dag med lunken vann.

Etter bare 8 dager tittet de første tuppene av potetris frem, og da fikk jeg mot til å passe dem videre. De vokset alle 6 sakte, men sikkert. I slutten av mars måned 2012 ble de overført til store 17 liters bøtter, ved at jeg kuttet bunnen ut av kartongene, og lot hele greie skli ned i midten av bøtten som var tilberedt med samme blandingsjord som jeg brukte i kartongene. Dekket godt og grundig til, og stilte dem ved en hvit vegg hvor sola står på hele dagen. Potetrisene vokste noe fortere nå, og jeg måtte fylle etter gange ofte, inntil jeg hadde en jordtopp i bøtta som mer lignet på en minivulkan.

April kom, og mer varme kom også til, potetrisene vokste fortsatt i rask tempo. I begynnelsen av mai begynte de å blomstre, og sist i mai måned hadde 3 av potetrisene også flere frukter som kalles for potet eple. Her er det viktig å ha på minnet, at disse potet epler er meget giftige, en del mennesker har med tiden dødd av dem, så ikke spis dem, men hvis de kan bli modne, så får dere potet frø som dere kan så neste år, Men ikke bli overrasket over hvis dere får en annen type potet.

Den 3. juni 2012 tok vi den første bøtten, og tømte for poteter, som inneholdt godt og vel 2.5 kilo, hvor vi stolt viste noen av de frem på facebook, til stor misunnelse i vennekretsen. De ble spist med andakt til noe grillmat. Og så kan dere kjære lesere spørre om de var gode? Vel, smaken kan jeg ikke beskrive, det må oppleves. Derfor vil jeg oppfordre alle til å prøve denne metoden, som med tiden nok skal bli populær uansett hvor mye noen få frustrerte madammer enn vil skape seg over det.

Februar 2013 hadde jeg allerede gjort klar noen fine små sandjords poteter, som hadde veldig fine spirer eller groere som det også kalles, derfor ble de alle utsatt for samme behandling, som forsøks potetene i 2012. Og resultatet lot ikke å vente på seg, da på samme måten som i 2012 kom potetrisene fort opp, over i bøtter, og plutselig hadde jeg 12 bøtter med poteter i.

Som bildet for oven viser, så trivdes de så bra, at noen av potetrisene ble hele 1.2 meter høye. Den første uken i Juni 2013 begynte vi å ta opp ufattelig fine poteter i rimelig store mengder, og det var så her jeg fikk en ny ide. Fra juni til sist i september er det veldig langt, så jeg lagde plass i jorden i bøtten, satte resolutt 2 av potetrisene tilbake i bøtten stappet godt med frisk jord på, og vannet med engang. Etter noen timer så begynte potetrisene at henge, og så ut til at de ville dø, men innen jeg la meg denne dagen, fikk de igjen litt vann, og neste morgen stod de like fint, som intet var skjedd.

Sist i september var det igjen 2 kilo fine poteter under risene. Jeg tok igjen alle poteter og satte igjen risen i bøtten som fikk lov å stå til frosten drepte den. dette var sist i oktober, og da jeg tømte bøtten, så var det sannelig igjen 10-12 små poteter på. Det kan dermed svare seg at behandle plantene forsiktig når man tar potetene fra dem, fordi så de kan gi enda mer.

I 2013 fikk vi i nærheten av 50 kilo gode poteter fra egen avl. Men vi fikk også prøvd oss på store gule tomater, og store lilla tomater som har ry for å være sterke kreftcelle drepere. Alt sammen på bøtter, og vi har hatt kinesiske hvitløk, og gulerøtter, reddiker, og løk på bøtter også, med samme fine resultatet. Og hvis dere ønsker å prøve egen avl i bøtter, så vil også dere bli positiv overrasket over hvor lett og enkelt det er, og hvor lite pasning det egentlig krever. Resultatet er i alle fall ikke noe i veien med, og jeg vil spise min gamle hatt på at alle disse sutrete kverulerende madammer som er mer opptatte av lovens bokstav enn sunn mat, også ville juble over den gode smaken hvis de fikk sjansen for å smake.

Uansett, så oppfordrer jeg alle som har lyst på å prøve noe nytt, og gjøre som jeg. Dere kommer ikke å angre på det, da denne formen hage kan praktiseres på altaner og terrasser hvor man kan sette disse bøtte opp i forskjellige høyder på stablet blokker, så man kan få en slags "terrasse-hage". Håper at dette var morsomt, og nyttig informasjon, og det er fritt frem med debatt under artikkelen, og har dere spørsmål, er det bare å spørre. Men politisk motiverte innslag, eller om hvorvidt det lovmessige er i orden eller ikke er ikke velkommen, og vil bli ansett som forstyrrende og negative innlegg, og vil bli slettet.


OBS! Da jeg er dansk, så vil det alltid skinne gjennom måten jeg skriver på. Kanskje har jeg ikke stavet rett, eller kanskje er det noe feil grammatikk, men spar meg for bemerkninger om hvor vidt stavning eller grammatikk er korrekt. Vi er alle mennesker, og vi har alle hver især våre feil. Og så lenge vi alle har feil så bør vi nok først og fremst hver især rette på oss selv, innen vi gir oss i kast med å rette på alle andre.

Kom gjerne med gode konstruktive forslag, i dabatten under, og for all del, spør meg gjerne hvis dere lurer på noe. Del meget gjerne artikkelen videre på de respektive sosiale medier.


 

OBS! Foxcamp trenger penger på samme måten som alle andre websider. Har dere adblock på, så vennligst hvitlist siden foxcamp. Vær snille å dele, artikkelen, så jeg kan tjene et par kroner til driften, som bestemt ikke er billig, da spesielt ikke når man er pensjonist.

Dere kan også hjelpe ved å donere penger til  meg på linken her:  paypal.me/Berdaljan    Jeg trenger virkelig hver en krone jeg kan samle sammen.

På forhånd mange takk.

Likte dere artikkelen? Da husk å dele med andre også.  Ris og ros, andre opplysninger, som egne opplevelser samt forslag er velkommen i kommentarfeltet under artikkelen, som ønskes brukt flittig.